- Din varukorg är tom!
- H-Support
Sök
Spara energi med Z-wave - gästinlägg
- Publicerat: 2021-01-11
- Kategori:
- ▸ Hemautomation
Gästinlägg från Bengt Andersson
Började för några år sedan med hemautomation i fritidshuset och har sedan gradvis byggt ut systemet för att ha så mycket kontroll och styrning som möjligt till rimlig insats, 433 komponenterna som jag började med har mestadels ersatts eller kompletterats av Z-wave, inledningsvis baserat på Telldus Znet v1 + Net i samma konto men numera via Telldus utbytessystem ersatt med Znet v2. Tillsammans med så mycket LED-lampor som möjligt har detta resulterat i en total energibesparing på ca 25% (5000 kWh mindre än förut).
Den största enskilda besparingen har en automatiserad kontroll av värmekablar i slangarna till vattenpumpen gjort (> 3000 kWh). När jag lekte lite med den första inköpta on/off brytaren med energirapportering upptäckte jag att de s.k. Självreglerande värmekablarna i slangarna förbrukade ungefär 800 W även vid åtskilliga plusgrader, starteffekten låg på uppemot 1700 W (rätt långa slangar). Tills dess hade jag slentrianmässigt slagit till värmen någon gång i Oktober/November och låtit den vara på fram till Mars/April.
Genom att använda en Fibaro Universal Sensor, Spänningsaggregat, 4 Dallas DS18B20 1-wire tempgivare, lite kabel, RJ 12 kontakter och en liten plastlåda byggde jag ett nät för att mäta temperaturen dels i pumphuset men framförallt i marken på 2 djup, 10 och 20 cm. En investering på ungefär 1500 kr plus lite arbete. Sensorerna till mätningen av marktemperaturen omslöt jag med krympslang med invändigt lim och drog ut till mätplatserna via ett cirka 10 m långt elrör som förseglades med silikon i ändan.
Då vattenslangarna ligger på cirka 30 cm ger detta en extra marginal som känns trygg.
När temperaturen på 10 cm djup går ner på minus börjar värmen cyklas ett par gånger om dygnet och när temperaturen på 20 cm går ner på minus går den konstant. Under säsongen 2016/17 var den totala förbrukningen för slangvärmen under 100 kWh mot cirka 3000 kWh med föregående användningsmönster. Tala om snabb återbetalning.
På försommaren 2017 slutade systemet att rapportera och när hösten närmade sig började jag felsöka, Uni-sensorn hade av en eller annan anledning lagt av. Kontakt med LoH Electronics löste problemet efter ett par mail och ny sensor kunde snabbt komma på plats. Tack för excellent service!
Sedan dess har systemet ”tuffat på” och hittills (Jan 2021) sparat in cirka 15000 kWh eller ungefär lika mycket pengar som jag kunnat använda mycket roligare än att värma upp marken till ingen nytta. Just nu (10 Jan 2021) är temperaturen på 10 cm djup +2,2 gr och på 20 cm djup 3,1 grader.
Tack Bengt!