- Din varukorg är tom!
- H-Support
Sök
Athom Homey – För en kräsen användare
- Publicerat: 2017-10-06
- Kategori:
- ▸ Blogg
- ▸ Hemautomation
Vi har under några veckor haft ett trevlig sällskap av Athom Homey som urkopplad ser ut som en plastig fotboll. Men som inkopplad öppnar upp en väldigt stor värld för hemautomation.
Inte nog med att Homey fick ta över Fredriks system hemma. Den styr allt!
Homey började som ett hobby projekt av en av grundarna Emile i Nederländerna som hade en dröm om att ansluta alla sina hushållsenheter till en och samma controller, IR, Z-Wave, 433Mhz, ZigBee, Wifi 802.11b/g/n, Bluetooth 4.0 m.m. Och inte nog med det, du behöver inga knappar eller dylikt. Du använder helt enkelt din röst. Efter en tid med detta projekt så uppmärksammade hans vänner hur bra och smidig Emile's prototyp var och ville själva ha likadant hemma i deras hushåll. Emile's vän och nu kollega Stefan hakade snabbt på tåget och ville vara med för att dela Homey med världen. Då kom idén om att starta en kickstarter kampanj för att kunna starta tillverkningen av Homey för allmänheten. Nu, ca. 3 år senare så står en polerad och väldigt genomarbetad controller på våra lagerhyllor på Loh Electronics AB och vi är väldigt nöjda att kunna erbjuda våra kunder något som är stabilt, tillförlitligt och i övrigt väldigt snygg! Välkommen Homey!
Tycker du att ditt system saknar det där lilla extra? Då är detta din framtida controller!
På utsidan så är Homey inget märkvärdigt, en snygg RGBW LED-list som cirkulerar runt hela enheten med ett snyggt "RGBW Flow" som gör den väldigt harmonisk och otroligt snygg på kvällarna.
Men som alla lärt sig så är det insidan som verkligen betyder något och där skiner verkligen Homey! Med sin ARMv7 processor på 1GHz, 4 GB Flashdrive och 512 MB RAM som grund gör det mer än möjligt att mata på massor av chip för att styra hemmet så varför inte kasta på WiFi 802.11b/g/n 2.4GHz, Bluetooth 4.0, ZigBee, 433MHz, Z-Wave, IR mottagare, IR sändare och varför inte NFC (ISO14443A). Homey har även stöd för USB On-The-Go även känt som USB OTG eller OTG.
I och med alla dessa chip och protokoll så öppnar sig en helt ny värld för dig som är inne på spåret om att ansluta hela ditt hus till din röst eller telefon. Det som gör Homeyn till den i toppen är pga. tänket kring stöd mot alla olika tillverkare. Tänket kring appar är helt banbrytande och lägger ansvaret direkt på tillverkarna för att kunna fokusera tiden på att utveckla mjukvaran till Homey. Detta gör att man slipper vänta på den årliga uppdateringen för att kunna använda det senaste från Fibaro, Aeon Labs osv.
Apparna laddas in direkt i Homey via deras App Store där du enkelt kan söka efter en tillverkare och se vad som erbjuds.
Första intrycket
Det första man möts av är en stilren kartong, less is more verkar vara ett motto hos Athom och det enda vi hittar i kartongen är Homey själv, en flätad USB-kabel på 1.8 meter och en 220-230V till USB 5V/2.0A strömadapter. That's it!
Vid första uppstart så laddar Homeyn upp sitt system, det kan dröja upp till 1 minut. När Homey är klar så välkomnas du med en hälsningsfras där den ber dig att surfa in på setup.athom.com för att starta konfigurationen av wifi. Notera att det krävs en enhet med wifi stöd för att sköta denna konfiguration. iPhone, iPad eller Android baserade enheter fungerar utmärkt för detta så du behöver ingen bärbar dator eller wifi kort till en stationär dator.
Konfigurationen är väldigt smidig där du bara ansluter till Homeys wifi, öppnar webbläsaren igen och trycker på next. Sedan väljer du ditt nätverk och skriver in säkerhetsnyckeln. Nu börjar det roliga
Medan Homeyn färdigställer det sista så laddar vi ner mjukvaran som vi kommer arbetar i. Tappade du bort länken i setupen så finns den här, mjukvaran finns för Windows och Mac, använder du något annat operativsystem så kan man surfa in på https://my.athom.com/ i Google Chrome för att få tillgång till din Homey direkt i webben.
Vi börjar med att skapa ett konto om du inte redan gjort det (Samma uppgifter används för att logga in i App Store). Och sedan ansluter vi oss till Homey.
Imponerande redan vi första synen på mjukvaran. Stort plus i våra ögon!
Här kan vi navigera till "Devices", "Flow", "Music", "Insights" och "Settings"
Devices
Upplägget under Zones & Devices påminner mycket om det man ser i Fibaros fast mycket enklare och snabbnavigerat.
Här kan du enkelt lägga till dina enheter genom att klicka på + (plus) ikonen till höger om "Homey", det Homey erbjuder utan någon app är IR, Generic Z-Wave, Generic ZigBee
Det är här apparna kommer in i bilden.
Säg att vi ska lägga till en Fibaro Single Switch 2 så kan vi göra det via Generic, men då får vi bara grundfunktionen på/av. Vi vill ha mer! Så vi går in i App Store och söker efter Fibaro och installerar deras helt egna app. Ni kan antingen klicka på länken för att komma dit eller också navigerar vi till "Settings" > "Apps" > "App Store" till höger.
Nu tillbaka till Devices för att inkludera brytaren och eftersom vi installerat Fibaros app så får vi upp alla deras enheter. Det är så enkelt, för varje tillverkare så installerar du deras app och sedan inkluderar du din enhet.
En fråga vi ofta får är hur man inkluderar Nexas utbud på 433MHz enheter och eftersom det inte finns någon officiell Nexa app så förstår vi att det inte är helt enkelt. Homey har inte heller något Generic learn mode för 433MHz men eftersom de flesta 433MHz på/av, dimmrar osv. är baserade på samma chip så kan man använda sig av appen "KlikAanKlikUit" och sedan gå efter bilderna vid inkluderingen.
IKEA Trådlös och Philips Hue är också något som går att styra utan problem via Homeyn, eller varför inte ladda hem SONOS appen för att starta musik när du säger "Okey homey, Goodmorning", kanske vore fränt att starta TVn medan vi ändå är igång. Detta sköts enkelt via Flow som vi ska visa nedan.
Flow
Händelser, scener kalla det vad du vill, heter Flow i Homeyn och fungerar på samma sätt som Fibaro, Telldus, Vera osv. fast med ett väldigt lättanvänt gränssnitt. Här kan man även ladda in ett flertal appar för att kunna justera ännu fler saker. Ta det här exemplet som gör att Homey startar alla lampor och sedan säger "Welcome" eller "Welcome home" i Fredriks lägenhet när han kommer hem från jobbet.
I denna Flow så används en Dörrsensor från Aeon Labs, Date & Time funktioner, Better Logic (extern app som fungerar bättre än vanliga Logic), Voice, Devices, LED Ring och en separat RGBW controller från Fibaro.
För att förklara detta så blir det:
IF { Dörrsensor == Open } AND { Tid mellan == 16.00 - 20.00 & Dag mellan == Måndag - Fredag & Variabel Home == 0 } THEN { Welcome Home eller Welcome & Starta alla enheter & Tänd LED-Ring på Homey &
Sätt variabel Home till 1 & Välj animation på RGBW controller }
Variabler kommer betyda väldigt mycket i hur du ställer in ditt system. Eftersom vi kan sätta variabler om att Fredrik kommit hem så kan vi även utnyttja den när han går hemifrån.
Detta går även att vidareutveckla med hjälp av Presence, NFC eller någon annan variabel. Det är fantasin som sätter gränserna!
Music
Music är en funktion som vi bara kunnat testa lite men i grund så kan du ansluta ditt Youtube, Soundcloud eller fler tjänster för att styra t.ex. Pioneer, Yamaha, SONOS eller ett vanligt högtalarsystem via 3.5mm pluggen som sitter på baksidan.
Youtube är för närvarande i Beta och blev uppdaterad till 0.6.3 den 28/9 och verkar fungera mycket bättre. Tyvärr så kan man inte spela musik direkt via Homeys högtalare. Antagligen av säkerhetsskäl för att du inte ska råka ha sönder högtalaren. Men så fort du anslutet Homey till ditt ljudsystem så är det bara att köra, du kan enkelt styra volym, power och mycket annat. Det ryktas om att det kommer komma en officiell Spotify app någon gång, håller tummarna för att det är inom snar framtid!
Insights
Det här är fliken man vill kolla i när det gäller kontroll av strömförbrukning, användning osv. här lagras allt! Allt från en rörelse i en motion sensor till en förändring av en variabel. Du kan helt enkelt ha stenkoll på ditt hus. Gör det enklare genom att skapa en färdig template där du väljer vilja parametrar du vill ha koll på beroende på rum, tid på året osv.
Settings
Settings är där du står för alla grundinställningar så som koppling till Youtube eller Soundcloud konto bakgrundsbild i mjukvaran, rösten på Homey och mycket annat. Här skriver du även in olika variabler i Better Logic samt extra inställningar i appar.
Summering
Min summering om användandet av Homey hemma nu under snart en månad är att den har otroligt många funktioner och då har jag inte gått in på djupet utan bara fått lägenheten att sköta sig själv, appar öppnar upp en helt ny värld av tänk för att utveckla ditt smarta hem via nätverket. Fram tills jag började leka med Homey så trodde jag att höj/sänk och mute endast var en IR funktion i min TV, men eftersom jag har webOS så går den att styra via wifi.
Att styra TVn kanske är en larvig sak men det är fränt och det visar lite hur öppet ett system kan bli när man äntligen får möjlighet att tänka utanför ramarna!